Galleria

Kaaoksen merkittäviä teoksia.

Pond

Pond on pieni retriitti, jossa kokoonnumme veden äärelle ja antaudumme sen varaan. Virraten ja virran kuljettamina, kelluvina ja painavina, vedessä ja vedenkaltaisina.


Kaaos Companyn esitys Pond on syntynyt yhteistyössä koreografi Maija Mustosen ja suunnittelija Erno Aaltosen kanssa. Pond sai ensiesityksensä Mad House Helsingissä tammikuussa 2017. Sittemmin sitä on esitetty ANTI Contemporary Art Festivalilla Kuopiossa vuonna 2017 ja List án Landamæra -festivaalilla Reykjavikissa, Islannissa vuonna 2018.

 

Työryhmä:
Esiintyjät ja koreografia: Sally Davison, Georgie Goater, Jonna Lehto, Gunilla Sjövall, Sanna Valkeapää, Noora Västinen
Esityskonsepti ja ohjaus: Maija Mustonen
Valo- ja äänisuunnittelu: Erno Aaltonen
Valosuunnittelun assistentti: Sofia Palillo
Pukusuunnittelu: Venla Korvenmaa
Puvustuksen konsultaatio: Laura Haapakangas
Tuottaja: Riikka Thitz
Tuotanto: Kaaos Company
Yhteistyössä: Mad House Helsinki ja Hotelli Korpilampi
Teosta ovat tukeneet: Koneen Säätiö ja Espoon kaupunki

Kuvat: Saara Autere, Pekka Mäkinen

Patella

Patella: floating bone on Georgie Goaterin (koreografi), Elina Sarnon (teatteritaiteilija) ja Kaaos Companyn yhteistyö. Teoksen kantaesitys oli Helsingissä Teatteriakatemialla maaliskuussa 2018. Se oli myös osa inklusiivisen tanssin festivaalin X Dance Festivalin ohjelmistoa kesäkuussa 2018 Zodiakilla, Kaapelitehtaalla.

Patella: floating bone tarjoaa mahdollisuuden kokea inklusiivinen tanssi esityksen kautta. Esitys on olemukseltaan esteetön ja immersiivinen. Katsojat saavat liikkua vapaasti esityksen aikana ja halutessaan myös koskettaa materiaaleja, tai vain todistaa esitystä.

Katsojien kommentteja:
”Henki ja keho – henki menee asioihin; ihmisiin, asioihin, luihin, ihoihin. Esiintyjien ryhmä kutsuu esiin… jonkin hengen, jota ei voi pidellä, joka vain kokeilee, leikkii, kevyenä – tuo oli mielenkiintoista, tämä on myös mielenkiintoista, kaiken eloisuus, vailla teennäisyyttä, aina leikkien, mennen kohti mahdollisuuksia, loputtamana.”

”Ajattelin sitä, kuinka sanoista ’vammaisuus / vammattomuus’ tuli katoavia konsepteja. Vammaisuus on jonkin kyvyn puute, mutta entä jos jollakulla onkin ylitsevuotava kyvyn tai kykyjen paljous? Luoko tällainen ilmiö mega- tai ylikyvykkyyksiä? Mitä tästä voidaan päätellä?”

Koreografit ja esiintyjät:​ ​Elina Sarno, Georgie Goater, Jonna Lehto, Siiri Tiilikka, Noora Västinen
KAAOS​ ​Company
Esityskonsepti ja ohjaus:​ Georgie Goater, Elina Sarno
Tuottaja: Aapo Juusti, Teak
Skenografinen suunnittelu: IA ENSTERÄ
Valosuunnittelu: Sofia Palillo
Ääni: Georgie Goater
Näyttämömestari: Marja Zilcher, Teak
Lavasteet: Heli Hyytiä
Asustus:​ ​Työryhmä & Johanna Ilmarinen ja Arja Nuppola
Harjoitusten mentori: Sally Davison, Gesa Piper
Kuvat: Aapo Juusti
Tuottaja:​ ​​​Kaaos Company
Rahoittajina: Helsingin teatteriakatemia, X Dance Festival 2018 ja DanceAbility Finland Ry

Swan Song

Kun kuolen, elämä saa minut.
Asioista tulee muodottomia, siivet pudottavat höyhenensä ja niistä tulee höyhenettömiä siipiä.
Minun käteni, sinun kätesi – ”tunnen tämän käden” – höyhenetön siipi, joka kannattelee taivasta.
”Tiedän, mitä on kuunnella tätä kättä. Tunnistan ihon pehmeyden.”
– Georgie Goater ja esiintyjät (Sally Davison & Gunilla Sjövall)

 

SWAN SONG paljastaa tilan, ajan ja ulottuvuuden nyansseja, jotka kumpuavat Sally Davisonin ja Gunilla Sjövallin kehojen vuorovaikutuksessa. Esityksen pohjana on heidän 15-vuotinen yhteinen taival tanssijoina, yhteistyökumppaneina ja Suomen inklusiivisen tanssin kentän organisaattoreina.


Yhteensä esiintyjillä on takana 133 vuotta elämää, jota on muovannut vammaisuus, ikä ja eläminen periferioilla. Molemmat heistä ovat aloittaneet tanssin tai jatkaneet sitä sellaisessa iässä, jossa yleensä katsotaan aiheelliseksi luopua siitä. Yhteinen intohimo tanssin tuomiseksi kaikkien ihmisten pariin on ollut heidän suhteensa polttoaine.


SWAN SONG on halujen, motivaatioiden ja impulssien matka, joka muovaa tilaa kahden kehon asettuessa yhteiseen pyrkimykseen. Tätä kehojen kudosten dialogia muovaavat biologia, anatomia, fysiologia, historia, yhteiskunta, ilmiöt ja relationaalisuus, sen liikkuessa kohti loppuja, muutosta ja irtipäästämistä.


Teos on oodi muutoksen tuulille aikoina, joina fyysisesti samassa tilassa oleminen ei ole aina ollut mahdollista. Swan Song löysi pohjaa uusista olemisen tavoista, seuraten muutoksen virtauksia. Keväällä 2021 harjoitukset toteutettiin etäyhteyksin, ja syksyllä esiintyjät pääsivät liikkumaan yhdessä samassa tilassa. Kun teoksen oli määrä saada kantaesityksensä tammikuussa 2022, sitä jouduttiin kuitenkin siirtämään. Lopulta monien työvaiheiden ja -tapojen jälkeen teos päästiin esittämään maaliskuussa 2022.

 

Työryhmä:
Esiintyjät: Sally Davison, Gunilla Sjövall
Mentorit: Georgie Goater, Maija Mustonen, Rea
Äänisuunnittelu: Riku-Pekka Kellokoski
Valosuunnittelu: Sofia Palillo
Asut ja lavasteet: Heli Hietala
Video ja kuva: Rea
Esityspaikka: Monitoimitila O.
Tuottaja: Sally Davison / Raila Knuuttila

 

Sjövall ja Davison tapasivat ImPulsTanz -tanssifestivaalilla Wienissä vuonna 2007 DanceAbility opettajakoulutusohjelmassa. Tästä merkityksellisestä tapaamisesta alkoi se yhteinen fokus, jonka kaksikko on jakanut viidentoista vuoden ajan. Tänä aikana he perustivat DanceAbility Finland Ry:n vuonna 2008 ja Kaaos Companyn vuonna 2010. Näihin organisaatioihin ovat vaikuttaneet monet ihmiset, mutta Sjövall ja Davison ovat tähän asti pysyneet vakiona. Nyt on kuitenkin käsillä muutoksen aika – tätä hetkeä Swan Song ilmentää.

Kadar Khristan

Tanssiminen tuntuu minusta siltä, että voin ylittää rajat. Ennen tanssimista tunsin aina rajani ja kehoni kunnon, joka tuntui usein rajoitetulta. Tajusin aloitettuani tanssimisen, että rajat ovat olemassa vain mielessäni. Tärkeintä, mitä tanssi minulle antoi, on itseluottamus ilmaista ja olla sellainen kuin olen. Kun tanssin, luon uusia suhteita itseeni, muihin ihmisiin ja tilaan. Koska tanssi on ollut minulle niin mullistavaa, haluan rohkaista ja tukea muita löytämään kehon, mielen ja tunteiden liikkeet, jotka yhdistävät meitä ihmisyydessämme. Nautin aidosti ryhmätyöstä ja haluan kehittää omia kykyjäni ja taitojani, jotka eivät ole vielä kehittyneet täyteen potentiaaliinsa. Olen utelias luonne ja tulen toimeen erilaisten ihmisten kanssa kansainvälisissä ja monikulttuurisissa ympäristöissä. Aloitin tanssimisen Kaaos Companyn kanssa vuonna 2019 käytyäni sunnuntain liikeimprovisaatiotunneilla. Olen ollut mukana myös Nella Turkin teoksessa vuonna 2021 sekä Marc Brew’n koreografiassa, joka toteutettiin CODA Festivaalin ja Oslon oopperatalon yhteistyönä vuonna 2022.

Hallituksen jäsen 2021-2023
Esiintyjä Kaaos Companyn teoksissa: Katras, Principia,Torotörö ja Lilac Loop

Silva Laukkanen

Olen Silva Laukkanen. Rakastan tanssia ja liikettä. Rakastan moninaisuutta. Rakastan niitä kauniita hetkiä, jotka syntyvät tilassa kun kehot kertovat tarinoita. Tahdon laajentaa käsitystä siitä, kuka voi tanssia, ja missä tanssin tulisi tapahtua. Minulla on intohimo yhteisölliseen taiteeseen ja tanssin saavutettavuuden mahdollistamiseen.

Hallituksen puheenjohtaja – 2021 – nykyhetki.
Tanssinopettaja, DanceAbility -metodi – 2003 –
Director of Integrated Dance, Art Spark Texas, Austin TX – 2019 –
Tractus Artin perustaja (Christelle Dreyerin kanssa)
Kirjoittaja (Emmaly Wiederholtin kanssa) – Breadth of Bodies; Discussing Disability in Dance
Podcastin pitäjä; DanceCast

Siiri Tiilikka

Olen Siiri Tiilikka. Olen valmistunut tanssijaksi Keskuspuiston ammattiopistosta (nyk. Ammattiopisto Live). Olen myös harrastanut monta vuotta Flamenco-tanssia sekä olen mukana musiikkiopisto Resonaarin Class Beat -bändissä. Lisäksi harrastan rytmistä voimistelua ja tennistä sekä vapaa-aikana laulan karaokea.
Osaan myös tehdä koreografioita ja olen tosi lahjakas tanssija.

Esiintyjä Kaaos Companyn teoksissa: Know Body, Patella – floating bone, Mirage, Katras

Sirpa Miettinen

Sirpa Miettinen toimii yhdistyksen toiminnanjohtajana.

Sirpa on toiminut aiemmin tanssifestivaalilla tuottajan ja toiminnanjohtajan tehtävissä

Noora Västinen

Nooralle tanssijana ja tanssinopettajana tärkeää on herkistyä kuuntelemaan omaa kehoa ja hengitystä sekä niiden suhdetta liikkeeseen. Sallivuus ja lempeys itseä kohtaan sekä leikki ja yhdessä jaettu ilo ovat keskiössä Nooran opetustyössä.
Kaikessa työssään Noora haluaa edistää yhdenvertaisuutta ja kaikille saavutettavia mahdollisuuksia osallistua yhteiskuntaan, taiteeseen ja kulttuuriin – tekijänä ja kokijana.

Hallituksen jäsen 2021 – nykyhetki
Tanssinopettaja, DanceAbility – metodi, vuodesta 2017 lähtien
Osallistavan ja soveltavan taiteen asiantuntija, kouluttaja
Tanssija Kaaos Companyn teoksissa; Pond, Patella, Alkemik Konnektions, Mirage, Principia

Sami Kekäläinen

Olen Sami Kekäläinen. Olen 29-vuotias ja asun Helsingissä Lauttasaaressa. Ihmisenä olen utelias ja jatkuvasti halukas oppimaan uutta. Minua motivoi haasteet ja uudet kokemukset. Intohimoni tanssiin lähti sekin pienestä kokeilusta liikkeelle, ja nyttemmin siitä on tullut merkittävä osa elämääni.
Tanssia olen harrastanut nyt viitisen vuotta. Silloin vuonna 2019 aloin käymään säännöllisesti sunnuntaitunneilla, ja pikkuhiljaa sulauduin mukaan yhteisöön. Olen tällä hallituskaudella yhdistyksen hallituksen sihteeri.
Tanssin ohella myös musiikki on lähellä sydäntäni. Teen aktiivisesti biisejä, esiinnyn bändini kanssa ja olen myös tehnyt Kaaos Companyn tanssiesityksiin musiikkia.

Hallituksen jäsen – 2024 –

Musiikintekijä teoksissa – Mirage, Linnun laulu (Siiri Tiilikan sooloesitys)

Jonna Lehto

Jonna on esitys- ja tanssitaiteilija, joka työskentelee huumorin, yhteisöllisyyden ja yhdenvertaisuuden äärellä. Hän on ollut mukana Kaaos Companyn toiminnassa vuodesta 2014 lähtien monissa eri rooleissa ja tehtävissä, kuten esiintyjänä, ohjaajana ja tuottajana esitys- ja työpajahankkeissa. Tällä hetkellä Jonna on mukana yhdistyksen hallituksessa sekä ohjaa lasten että aikuisten inklusiivisia liikeimprovisaatiotunteja. Jonna nauttii löytöretkeillä kehonkielen ja mielikuvituksen parissa tutkien uteliaisuuden ja yllätyksen elementtejä.

Hallituksen jäsen 2015- 2019, 2021 – nykyhetki
Opettaja 2015 – nykyhetki
Esiintyjä Kaaos Companyn teoksissa: INfloreSense, Chinese Whispers, Know Body, Pond, Patella – floating bone, Katras

Georgie Goater

Georgie Goater (NZ/FI) on Helsingissä asuva tanssitaiteilija Aotearoasta, Uudesta Seelannista. Esiintyjänä, koreografina ja fasilitaattorina hän innostuu tekemään yhteistyötä erilaisten ruumiillistuneiden havaintojen yhteisöissä. Kun jokainen on asiantuntija omissa ainutlaatuisissa ruumiillisissaan, tanssi ja esitys kutovat suhteellisia, tasapuolisia ja osallistavia käytäntöjä taiteen tekemiseen ja kokemiseen yhdessä. Aistit, muisti, mielikuvitus ja tehtäviin perustuva leikki ovat elementtejä Georgien taiteellisissa tutkimuksissa. Hän oli ylpeästi osa Aotearoa’s Touch Compass -ryhmää whānaua tanssijana ja opettajana vuosina 2012-2016.

Kaaos Companyn taiteilija – 2017 –
Tanssin opettaja – 2020 –
Hallituksen jäsen – 2021-2023

Gunilla Sjövall

Nuoruuden haaveissani näin itseni tanssijana. Kesti kuitenkin lähes 50 vuotta ennen kuin uskalsin ruveta toteuttamaan haavettani (eihän pyörätuolilla voi tanssia…!). Esteet murtuivat kun kesällä 2004 tekemisen puutteesta osallistuin Alito Alessin (USA) DanceAbility-kurssille Täydenkuun tanssit -nykytanssifestareilla. Elämäni mullistava kokemus sai jatkoa seuraavana kesänä ja v. 2006 matkustin Wieniin suorittamaan Aliton johdolla DanceAbility-opettajakoulutuksen.
Minä en olisi minä ellen haluaisi jakaa saamiani mahdollisuuksia muiden kanssa. Tuloksena tästä oli siis DanceAbility Finland ry:n perustaminen 2008 ja Kaaos Companyn 2010. Olen toiminut DAFin puheenjohtajana yhdeksän vuotta ja sen jälkeen ”takapiruna”. Kaaoksessa olen tanssinut alusta saakka, viimeksi eräänlaisessa jäähyväis(?)esityksessä Swan Song (2022) yhdessä Sally Davisonin kanssa.

Skip to content